28 Ocak 2016 Perşembe

FED 2016 TOPLANTI TARİHLERİ


Fed 2016 Toplantı Tarihleri


FED'in (bir nevi Para Kurulu ) FOMC  - Federal Open Market Commitee- 2016 yılında para politikaları ve politika faizleri ile ilgili yapacağı toplantı tarihleri öncelikle finansal piyasalar olmak üzere tüm ekonomik faaliyetler için önemli.

Yıldız işareti olan tarihler basın toplantısı yapılacak olan toplantıları göstermekte. Genel olarak faiz kararının basın toplantısı yapılacak tarihlerde olması ihtimali konuşulsa da Fed karar için bunun anlamı olmadığını gerekli görülen her toplantı sonrasına basın toplantısı ilave edebileceklerini açıkladı.

Fibonacci İle Bist100 ve bulunduğumuz bölgenin anlamı


Tam olarak bir yıl önce BİST100 92 bin seviyelerinde idi. 2014 yılından başlayan yükseliş hareketi ve sonrasında geldiğimiz bölge fibonacci uygulamaları ile bize bazı görüntüleri netleştirme imkanı vermektedir.

Leonardo Fibonacci-Pisalı LeonardoLeonardo Pisano 1170-1250

Aşağıdaki figürümüz gördüğümüz dip seviyeyi anlamlandırmamız için bir çok fikir barındırıyor. Aynı zamanda bugün itibari ile tam olarak üzerinde durduğumuz 72.866 seviyesi de bu figürün ortaya koyduğu resim ile farklı bir anlam ifade etmeye başlamalıdır.
Geçmiş temaslara da dikkat ederseniz 72.800-73.600  bölgesinin yakın vade BİST100 için en önemli seviyelerden olduğu görülür.
Ayrıca nor edilmeli ki 73.600 bir çok hareketli ortalama ve diğer trend çalışmalarında da öne çıkmaktadır.
Genel olarak şu anda belirmek gerekirse 73.600 üstünde olması BİST100 içöin farklı bir anlam ifade eder. Olumsuz piyasa zemininden uzaklaşmakta olduğumuzda bahsetmek için ilk genel şartımız endeksin 73.600 üzerine yerleşmesidir.
Şimdilik not ettiğimiz 73.600 seviyesine daha sonra değineceğim.




Resim düşüş hareketinin en büyük kısmına daha yakından baktığımızda bize bulunduğumuz dönemde hangi seviyelere hangi anlamlar yüklememiz konusunda fikir vermektedir.
Kısa vade de 72.866 üzerine yerleşen piyasa için yeni bir alan açılacaktır.
Bu noktada kısa vade için 74.400 önceden gelen dikkat çekici seviye.



Yurkarıda ki figüre 02.11.2015 tarihli tepe noktasından gelen düşüş hareketimize ait çizgimiz ile birleştirdiğimizde ise 72.800 üstünde kalan piyasanın görünümü olumlu destekleyeceği açıkca görülmektedir.




Bir başka bakış açısı ise 21.01.2016 tarihli dip ile 72.800 hareketimizin altında kalan dikkat çekici rakamlar.
Burada not etmemiz gereken rakamın 71.150 olduğu çok açık. Olası aşağı dönüşlerde 71.150 daha dikkatle takip edilen bir seviye olmalıdır.




Bir uzak bakış ile bulunduğumuz bölgeyi daha iyi tanımlamaya çalışacağım.
24.03.2003 haftasından sonra BİST100 , USD bazlı çok ciddi bir harekete başlamıştır.
Bu hareket 2007 - 2010 - 2013 yıllarında esas olarak aynı noktada sonlanmıştır.
Bist100 5$ seviyesini aşamamaktadır. Bu noktanın aşılması ileride şu anda tahmin etmemiz çok spekülatif olacak bambaşka alanlar açacaktır. O ortamda sermaye piyasaları şu andakinden değişik büyüklükler ifade edecek.

Bu konuyu sonraya bırakarak , kısa vade bizim için anlamından bahsedersek 2.26$ Fibonacci uygulaması ile çok ciddiye alınması gereken bölgedir. Etkileri kısa vadeli değil orta - uzun vadeli anlamlar taşımaktadır.

Fibonacci nokta rakamları dışında ele alırsa resimde 2.80$ civarında bulunan fibonacci seviyesinin endeksin ''olumsuz piyasa zemini'' için adeta bir değişim bölgesi olduğunu görmekteyiz.




2.80$ altında kaldığı sürece piyasa bakışı negatif bir yapı oluşturacak ve gelen alış dalgaları birer tepki- düzeltme hareketi boyutunda kalacaktır.

Masamızda genel anlamı ile devamlı bulunması gereken bir kaç nottan biri olmalıdır ki ; 2.80$ altında endeks olumsuz piyasa şartları ifade eder.

Resimde 2.80$ üzerine çıkan veya bu bölgeyi aşağı kıramayarak yukarı döndüğü hallerde endeksin ne kadar verimli ve ciddi getiriler sunduğu ortadadır.

Masamızda genel anlamı ile bulunması gereken bir diğer not şudur ki ; 2.80$ üzerine aşağıdan gelere çıkan veya yukarıdan gelip kıramayan endeks ciddi getiri potansiyeli ifade eder.
Bugüne ait dolar kuru ile bu rakam 83.500 civarındadır.




Bist100  için son 13 yıla fibonacci uygulaması ile baktığımızda bize kısa vade için önemli fikirler sunmaktadır.
Endeks bu büyük çıkış hareketini tamamladıktan sonra başlamıştır. Bu büyük bir düzeltme hareketidir.
Endeks bu hareketi bitirdiği seviyeden sonra çok daha uzun sürecek ve yeni yüksekleri hedefleyecek yukarı hareketine başlayacaktır.

Ancak bundan önce bir dip bölgesi yaşaması gerekir. Bu dip rakam olarak neresidir. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar yapılabilir.

Dip olması beklenebilecek bir çok seviye üzerinde konuşabiliriz.
Ancak resimdeki 13 yıllık harekete baktığımızda iki önemli rakam dikkatimizi çeker.
73.600 ve 61.189
73.600 seviyesinin altında kaldığımız sürece 61.189 riskimiz mevcuttur.


Bu noktayı kabul ederek genel risk düzenlememizi yapmamız rasyonel olur.

Daha önce 61.189 seviyesinin tam üzerinde endeksin nasıl hareket ettiği büyütülmüş resimde acıkça görülmektedir.
Bu görünümün anlamını şöyle koymamız mümkündür ki  61.189 seviyesi yaşanmadan daha aşağılarda bahsetmek erken bir fikir çalışması olarak kalır.
Diğer açıdan ise USD bazlı endekse baktığımızda bu bölgenin dip olam imkanı hiç yok mudur?
Dolar bazlı olarak kuvvetli bir seviyede olduğumuz muhakkaktır. Bu seviyelerin altına inmek için yeni dalgalar gerekir.


Bu noktada yabancı takas oranı dikkat çekicidir. Çünkü resimde görüldüğü gibi yabancı payı için % 61-62 seviyesi oldukça katı bir bölgedir.

Şu anda bulunduğumuz alan dikkatle takip edilmelidir. Son 10 yıl içinde en büyük dalgalanmalarda dahi bu bölge altına inilmemiştir.




Ancak TL bazlı baktığımızda endeksin yukarı bir hareket için 73.600 üstünde kalma zorunluluğu oldukça açıktır.
Bu seviyenin altında bulunduğumuzda güvenli olan , olumsuz piyasa rasyonelliğinde riskleri yönetmektir.


Ancak masa da şu notumuzu bulundurmak faydalı olacaktır ki ;

73.600 üzerinde tutunması halinde endeksin olumlu bir fiyatlama hareketine başlaması ihtimali için zemin uygundur. Aşağı bir kırılma yaşayana kadar 73.600 üzerinde getiri - risk yapılanması olumlu piyasa zeminine göre yapılabilir.













26 Ocak 2016 Salı

BİST100 ; Bulunduğu Karar Verici Önemli Seviye ve Genel Görünüm

Bist100 3 aydır devam etmekte olan hareketinde bir dönüm noktasına yaklaşmaktadır. Bulunduğumuz alanda artık bir karar verme süreci başlamıştır.
Önce daha uzaklardan gelen  resimlere bakarken daha sonra kısa vade olasılıklara bakacağım.

Bist100 Aylık bazda 2008 sonrası dönem. Bu zaman diliminde 2011 - 2016 arasındaki resim bize geldiğimiz noktanın önemini oldukça belirgin biçimde göstermektedir.





2016 Ocak ayı başında uluslararası piyasalar ile birlikte gelen satış dalgası aylık bazda figürde''şimdilik ihlal veya sarkma'' diyeceğimiz resmi oluşturdu.

Yakınlaştırılmış görüntüde bulunduğumuz seviyenin tam olarak çizgi üzerinde olduğunu görmekteyiz.
Ancak bu noktada bir not düşmeliyiz ki; ''topun tamamı çizgiyi geçmeden gol olmaz'' deyişimizi unutmayalım. Bu alan bir tepki bölgesi mi yoksa kırılma bölgesi mi ? Karar vermeden önce biraz daha inceleyelim.
Sonuç için çok uzun bir zaman beklememiz gerekmeyecektir.


Bist100 aylık 2008 -2016

Bist100 için aylık görüntüdeki durumu biraz yakına çektiğimizde 3 aylık hareketimizin başlangıç noktası 2 Kasım seçim sonuçları ile oluşan gap bölgesinden başlayalım.
Öncelikle şu notu düşmem de fayda olabilir. Gap'lar yukarı veya aşağı geçildikten sonra oluştukları alan   destek veya direnç haline getirirler.

Figürümüz dikkat çekici bir kaç noktayı içermektedir.
Öncelikle 233 periyot HO altında olmamız olumsuz piyasa şartlarının devam ettiğini göstermektedir. Ki bu bölge 73.300 seviyesi yukarı kırılıp fiyatlar o alanın üzerine yerleşmedikçe negatif piyasa atmosferi devam eder.

Ancak endeks 73.300 bölgesine bir hareket başlatması için 2 Kasım atrihinden gelen 71.100 ve daha kısa dönemden gelen 71.500 üzerinde kendini ispat etmesi gerekir. Kısa vade bu rakamların üzerine çıkma gücü bulamadığı her an zayıflamaya imkan veren bir hava yaratacaktır.


Bist100 2 kasım - 26 ocak

Borsa için bu noktada biraz geriden bir bakış ile kısa vade rakamların tam olarak nerelerde olduğuna dair bir figürü inceleyelim.
Haftalık bazda 233 periyot HO'mız oldukça güvenilir bir genel görünüm vermektedir.
Bulunduğumuz alanı ''sarkma veya ihlal'' olmaktan çıkaracak bir sinyal etmiş olabiriz. Bu resimde 2011-2012 'de gayet net tutunma sağlayan ortalamının 2013-2014 'de oldukça zayıf bir atmosfer altında şu anda yaşadığımıza benzer bir ''sarkama'' ile karşılaşmış ve yaklaşık 8 hafta içinde bu bölgeden yuka doğru uzaklaşmış.
Burada şöyle bir çıkarım yapmak mümkün müdür ?  2013-14 gibi zayıf bir alandan 8 hafta içinde yön bulan endeksin bulunduğumuz ortamda da karar vermesi için 8 haftalık bir zaman dilimi yeterli olmalıdır.
Şu anda 5-6 hafta kadar bir zaman geçirdiğimize göre 1-2 hafta dahilinde aşağı veya yukarı bir karar bekleyebiliriz. Tabi burada önemli nokta bu kararın sonrası hareket bir kaç bin puanla sınırlı kalmayacaktır.
Sarkma bölgelerinden çizilen çizgimizin şu anda çalıştığını görmekteyiz.


Bist100 2008 - 2016  haftalık



Bist100 için yukarıdaki görüntüyü biraz daha yaklaştırdığımızda yine kısa vade olduğumuz alanın hassasiyeti görünmektedir. Bulunduğumuz seviyeler temkinli olmaktan öte bir '' karar noktasında'' olduğumuzun farkında olarak fiyatlanması gereken bir alandır.





Yukarıda 71.500 bölgesinin anlamından bahsettim. Bunun başka bir alanda teyit edildiğini gösteren resmimiz aşağıdadır.
2010 yılından gelen tepe seviyemiz yaklaşık 71.600 civarındadır.
71.600 altında ve üstünde olan piyasanın hareket tarzı oldukça net şekilde görülmekte.
Şunu yakın dönem için ana temamız yaparsak faydalı olabilir düşüncesindeyim ;
71.600 altında piyasa ortamı negatif piyasa ortamıdır. Hareketlerde volatilite çok yüksektir. Tepkiler şeklinde gelişen bir piyasa vardır.
71.600 üstünde ise yukarı gitmek için zemin hazırlayan , fiyatlama yapan bir pozitif beklenti piyasa ortamıdır.
71.600 teması dikkatle ele alınmalıdır.






Daha kısa görünümde ise yukarıda irdelediğimiz 71.100 seviyesinin anlamı oldukça net .
2 Kasım tarihinde itibaren içinde bulunduğumuz hareketin mekanizması bu şekilde işlemektedir.
Bu işleyişi yukarı doğru değiştirecek ilk değişiklik endeksin 71.100 seviyesi üzerine yerleşmesidir.
Bu olmadığı sürece mekanizmayı aşağı doğru bozacak diğer bir sistem çok yakınımızda.
Yukarıda aylık resimde Bist100 için bahsettiğimiz büyük resim riskinin tetikleme mekanizması bu resimdeki aşağı alanın açılmasıdır.
71.100 üstüne yerleşen ve 71.600 üztüne çıkan piyasa görmediğimiz sürece bu büyük risk ifade eden resim geçerli olacak.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken değişim içim artık zamanın çok fazla olmadığı.
Piyasa daha alıcılı ve görece rahat bir alana kendini atacak veya daha aşağılarda yeni bir zemin arayacak bu iki tercihten biri için zaman hızla ilerlemekte.





Bu noktada kısa vade görünüm ve bunun orta - uzun vade için karar verici etkisini gözöüne alarak aşağıdaki notu düşmekte fayda görüyorum.

Endeksin günlük görünümünde 1 numara ile belirttiğim konu ;
55 günlük HO 'nın 144 günlük ortalamayı yukarı kıramayarak daha güçlü bir uzaklaşma göstermesi önemlidir.

2 numarada ise 55 günlük HO'nın geçtiğimiz gün 233 günlük HO'yı aşağı kırmasıdır. Bu kırlma negatif bir durumu güçlendirmiştir.

Bu bahsettiğim son iki nokta dahi ana fikrimize faydalı destek vermektedir.
Endeksin kısa bir zaman dilimi içinde yukarı bir dönüş hareketi yapmaması negatif ortamın daha da güçlenmesi ihtimalini kuvvetlendirmektedir.

Şu anda bulunduğu zemin güçlü bir tepki verme imkanı ile daha da aşağılarda ciddi bir fiyatlama arasındaki ''karar noktasında''dır.

2015 son döneminden gelen bu resim ana tema :





25 Ocak 2016 Pazartesi

GBP-USD : DOLAR - STERLİN üzerine tarihsel perspektif ile genel görünüm

1980 parti kongresinde uyguladığı politikaları şiddetle savunuyor ve gelen itirazlara rağmen geri dönüş sinyali vermiyordu. 

Margaret Hilda Thatcher çok net durumu açıkladı ;


''U dönüşü yapmamı bekleyenlere tek bir sözüm var: İsterseniz siz dönün, Leydi dönmeyecek''



80 Sonrası politikalar tüm ekonomik zeminin değişmesi üzerine idi. Doğal olarak bundan ilk etkilenen İngiliz Sterlini oldu.



Thatcher Dönemi GBP 
2001-2003 ve 2008-2009 döneminde GBP 1.36 seviyesinni altına inmemektedir. Burada AB tartışmalarının gündemde olduğu zamanlar da olayı dahil olduğundan aslında 1.36 seviyesinin anlamı biraz daha artmaktadır.

1 Kasım 1990'da,Howe, Thatcher'ın Avrupa siyasetini protesto etmek için 
Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa etti. Parti seçimlerinde önde gitmesine ve seçimleri yeniden kazanması muhtemel olmasına rağmen rakibinin ikinci tur oylamaya geçecek kadar oy alması sonucu ; Thatcher, kabine üyelerine danıştıktan sonra seçimden çekilmeye karar verdi. 22 Kasım günü  aday olmayacağını açıkladı. 


Margaret Hilda Thatcher (İngiltere 1979 - 1990) Liberal - Muhafazakar Başbakan


GBP-USD 2001-03 ve 2008-09



GBP'nin açık geri gelişi ise 2008 Ağutos ayında 233 HO 'nın aşağı kırılması ile başlar:



GBP-USD 2016 Sonrası kısa vade görünüm :

1) 233 HO üzeine çıkma denemeleri yapmış olsa bile üzerinde kalmayı başaramayarak geri dönmekte. 1.43 üzerine yerleşmeden genel görünüm pozitif bölgeye geçemez.



2)  2016 Yılbaşından gelen aşağı çizgi  üzerine çıkılması kısa vade pozitif bir sinyal vermişti. Şimdi bu çizginiz aşağı kırılması tam tersi ciddi zayıflığın ilk sinyali olacak. Yaklaşık 1.4180 altına gelmesi negatif zemin.






3 )  Önemli HO üzerine çıkamaya GBP Geri çekilmekte ve gerilemenin durması için 1.43 civarının üzerine atması şart.

Bu olmaz ise orta vade bir risk ile karşılaşmak mümkün. Bu risk teknik olarak 1.40-41 altında daha önceki dip olan 

1.3550-36 bölgesinin denenme riski. AB'de kalma - ayrılma tartışmaları içinde 1.41 altına olası kayışlar takip edilmeli.

Ancak daha önce 2008-09 döneminde dahi aşağı kırılmayan 1.3550-1.36 bölgesinin aşağı kırılması ile ilgili bir şey 

söylemek için şu anda yeterli görünüm yok.  Bunu ancak o bölgeye geldiğinde oluşacak konjonktür gösterecek.







Petrol Fiyatları ve Türkiye'ye Etkisi

Petrol Fiyatlarında 2014 sonrası yaşanan hareketin   Türkiye’ye doğrudan ve dolaylı etkileri:
Türkiye petrol fiyatlarındaki sert düşüşü  iki farklı açıdan yaşamaktadır.

Bunlardan ilki petrol fiyatlarında düşüşe sebep olan temel talep eksikliği konusudur. Bu global büyümedeki yavaşlama ve ticaret hacimlerindeki düşme ile birlikte Türkiye ekonomisini etkilemiştir.
İkinci etkisi ise yukarıda bahsettiğim konu ile ilgili olan kısımdır yani sermaye piyasalarındaki daralma ile Türkiye’den çıkan yatırımların TL değeri ve varlık fiyatları üzerinde oluşturduğu baskıdır.
2015 Yılında tüm dünyada 2008 yılından daha büyük miktarda fon başta Çin olmak üzere gelişmekte olan piyasalardan çıkmıştır. Türkiye’den de bu trende uygun olarak yaklaşık 40 milyar$’lık bir para çıkışı yaşanmıştır.



Türkiye bu petrol fiyatlarındaki çöküşten bir petrol ithalat ülkesi olarak fiyat anlamında olumlu etkiler gördü.
Türkiye’nin petrol ithalatını günlük 550 bin varil olarak kabul etmemiz mümkün. Yıllık 22 milyon ton kadar bir ithalatımız  söz konusu.
Varil fiyatının 100 USD civarında olduğu durumlarda günlük ham petrol ithalatımız 55 milyon USD olmuştur.
Petrol fiyatları 30 USD altına gelmiş olsa bile petrol ithalatı vadeli kontratlar ile ortalamalar üzerinden düşünülmelidir ki  45 USD fiyat ortalamasına geldiğimizde günlük faturamızdaki düşüş 30,25 milyon USD olur.
Bunun yıllık karşılığı sadece ham petrol olarak yıllık 11 milyar USD civarındadır. Fiyatların çökmeye başladığı 2014 yılı içinde 100 usd üstündeki fiyatlara göre yaklaşık 3 milyar USD kadar bir  fark oluşması muhtemeldir.
Bu toplamda ham petrol bazında 14 milyar USD’den fazla bir ekonomik avantaj anlamına gelir. Tabi bununla birlikte doğal gaz ve petrol ilişkili hammadde ve ürünler ithalatından elde edilen dolaylı etkilerde hesaba katıldığından bu rakamın daha yüksek olacağını bu konuda spekülatif rakamların telaffuzunun mümkün olduğunu belirtmek gerekir.
Ki petrol ve hammadde fiyatlarındaki hareketin Türkiye’ye sadece fiyatlar üzerinden etkisinin 20 milyar USD üzerinde olması muhtemeldir.
Aşağıda bu etkinin TL üzerinde diğer para birimlerine göreceli olarak olumlu etkisini görmekteyiz.

Bu olumlu etkinin tüketici fiyatlarına etkisi ise iki sebep dolayısı ile tam olarak mümkün olmadı.





2014 Yılında bir gazete röportajı ile petrol fiyatlarındaki olası aşağı hareketin etkilerinden bahsetmiştim o görüşmeden birkaç paragraf geçmek isterim ;
‘’Bilgin, son gelişmeleri şöyle yorumluyor:
 "Belki de yüz yılın değil, iki yüz yılın fırsatı... Tüm dünyada dezenflasyon bir süreç, düşük faiz ve finansman yükü (en geniş cari açık dönemini en düşük faiz ile geçiyoruz), sadece petrolde değil hemen birçok ham maddelerde düşen fiyatlar.  Kısaca enflasyon konusunda bu kadar olumlu dışsal zemin gerçekten tarihi bir 'durum'.  Ancak bu, şu anda sadece bir 'durum'. Bu durumun 'fırsata'' döndürülmesi için gereken her şey tam olarak şimdi-şu an yapılmalı" diyerek başlıyor tabloyu anlatmaya…’’

‘’Bir diğer dolaylı konu, Körfez ülkelerindeki olası bir daralma oradan Türkiye'ye gelen finansman ve yatırımlar için olumlu sonuçlar vermez.
Rusya-İran. Bu ülkelerin petrol fiyatlarından dolayı girecekleri yeni ortamın Türkiye'ye ekonomik etkilerinden çok siyasi etkileri önemli. Çünkü Rusya ambargo ve petrol fiyatları sonrasında artık Türkiye ile ilişkileri daha ön sıralarda tutacak. İran ise ertelenen görüşmeler ve geçen sene % 50'lere çıkan enflasyon ve 60 milyar dolardan fazla yenileme yatırımına ihtiyaç duyan petrol sanayi sorunlarının üzerine bir de petrol fiyatları travması ile karşı karşıya. Bu, İran'ı ekonomik olarak oldukça sıkıştıracak kesin ama bu sıkışma siyaseten neler getirecek bu Türkiye için önemli...’’



Bundan sonra Türkiye için yeni bir dönem başlıyor. Bu yeni dönem enerji ithalatının Türkiye ekonomisinin ‘’ karar vericisi’’ olduğu yapının son bulması için gerekenlerin yapılmasıdır.
Bu durumun  hiçbir vakit kaybına tahammülü yok.  Dış ticaret hacminin ve cari açığın enerji - petrol fiyatlarına , enflasyonun gıda fiyatlarına bağlandığı ekonomik sıkışıklığın aşılması önümüzdeki dönem Türkiye’nin genel görünümünü esastan değiştirecektir.


22 Ocak 2016 Cuma

2015 Yılı Türkiye Konut Verileri

Türkiye genelinde 2015 yılında 1 milyon 289 bin 320 konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre %10,6 artış gösterdi. 

Konut satışlarında 2015 yılında;
İstanbul 239 767 konut satışı ile en yüksek paya (%18,6) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 146 537 konut satışı (%11,4) ile Ankara, 77 796 konut satışı (%6) ile İzmir izledi. En az satış ise 139 konut ile Hakkari’de gerçekleşti.

Türkiye genelinde satılan konutların 434 388 tanesi ipotekli, 854 932 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti. Türkiye’de 2015 Aralık ayında 142 599 konut satıldı Türkiye genelinde konut satışları 2015 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 oranında artarak 142 599 oldu.


Konut satışlarında, İstanbul 26 595 konut satışı ile en yüksek paya (%18,7) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 16 046 konut satışı (%11,3) ile Ankara, 8 345 konut satışı (%5,9) ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 13 konut ile Hakkari, 15 konut ile Şırnak ve 20 konut ile Ardahan oldu. İpotekli konut satışları 2015 Aralık ayında 40 283 olarak gerçekleşti Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %6,6 oranında azalış göstererek 40 283 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %28,2 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 8 826 konut satışı ve %21,9 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %55 ile Ardahan oldu. Diğer satış türleri sonucunda 102 316 konut el değiştirdi Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 oranında artarak 102_316 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 17 769 konut satışı ve %17,4 pay ile ilk sıraya yerleşti.

İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %66,8 oldu. Ankara 10 611 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 5 861 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 9 konut ile Ardahan oldu. Konut satışlarında 74 032 konut ilk defa satıldı Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %12,4 artarak 74 032 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %51,9 oldu.




İlk satışlarda İstanbul 13 625 konut satışı ile en yüksek paya (%18,4) sahip olurken, İstanbul’u 8 031 konut satışı ile Ankara ve 3 695 konut satışı ile İzmir izledi. İkinci el konut satışlarında 68 567 konut el değiştirdi Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %0,4 azalış göstererek 68_567 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 12 970 konut satışı ve %18,9 pay ile ilk sıraya yerleşti.

İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %48,8 oldu. Ankara 8 015 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 4 650 konut satışı ile İzmir izledi. Türkiye genelinde 2015 yılında yabancılara 22 830 konut satıldı Yabancılara yapılan konut satışları 2015 yılında bir önceki yıla göre %20,4 arttı.

Yabancılara yapılan konut satışlarında 2015 yılında ilk sırayı 7 493 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 6 072 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 1 501 konut satışı ile Bursa ve 1 425 konut satışı ile Yalova izledi. 

Yabancılara 2015 yılı Aralık ayında ise 2 283 konut satışı gerçekleşti Yabancılara yapılan konut satışlarında, Aralık 2015’te ilk sırayı 977 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 460 konut satışı ile Antalya, 139 konut satışı ile Bursa ve 118 konut satışı ile Yalova izledi.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı Irak vatandaşları 2015 yılında Türkiye'de 4 228 konut satın aldı. Irak'ı 2 704 konut ile Suudi Arabistan, 2 130 konut ile Kuveyt, 2 036 konut ile Rusya Federasyonu ve 1 054 konut ile İngiltere izledi.

 Aralık ayında ise Irak vatandaşları Türkiye’den 512 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 258 konut ile Suudi Arabistan, 209 konut ile Kuveyt ve 150 konut ile Rusya Federasyonu izledi. Türkiye'de 2015 yılında erkekler 774 874, kadınlar 382 237 konut sahibi oldu Türkiye genelinde 2015 yılında, erkekler 774 874 (%60,1), kadınlar 382 237 (%29,6) konut sahibi olurken, 29 708 (%2,3) konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı.

 İstanbul 67 960 konut satışı ve %17,8 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 141_011 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7 871 oldu. Hakkari 28 konut ile kadınlara ve 110 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu. 

 http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=21708

21 Ocak 2016 Perşembe

DOLAR - TL 2016 Ocak genel görünüm

Aşağıda bahsettiğim 3.003'ün  Önemi hakkındaki yazıdan bir süre sonra gerçekleşen hareket ve oluşan resmin son durumu :


Daha yakın bir görünüm:


Harekete biraz daha geriden baktığımızda şimdilik temkinli olmak için ''sarkma'' diyeceğim hareket devam eder ise olası görünümler daha aşağıda yazının içinde mevcut.




Bu yazının altında aşağıda bahsettiğim ''DOLAR-TL ilk 3 hafta'' notum sonrası 3.022  aşağı kırılırken oluşan ilginç resim üzerinde durmakta fayda görüyorum.

Genel olarak 3.000 civarı alım seviyesi olarak tanımlanırken başka bir açıdan 3.003 seviyesinin anlam kazandığını belirmek isterim.

Peki nedir 3.003 ?

2015 Kasım ayından oluşan gap sonrası harekete göz attığımızda dip seviyeden gelen çizgimiz ile 233 periyot üssel hareketli ortalamanın tam olarak üst üste geldiğini görüyoruz.
Hangi noktada ?    3.003 



Dolar-TL kasım-ocak


Bu pozisyona biraz daha yakından bakalım. Yakından baktığımız figür bize 3.003 seviyesinde oluşan kesişmeyi çok net ortaya koyuyor.
Bir önceki seferde 233 periyot üssel HO altına geldiği halde fiyatın tam çizgi üzerinden tepki verdiğini gördük.
Şu anda ise daha da etkin ve önemli bir durum her ikisinin üst üste geldiği noktada hareketin sonucu oldukça anlamlı olacak.
Bu konuda açık fikirli olmakta fayda var. Tepki gelerek yukarı 3.022'ye hareket etmesi ne mehtemel olsa da aynı ölçüde kırılma ihtimalini de dikkate almak gerekir, çünkü sonuçları etkin olabilir.




Daha yakın resimde ise 233 EMA üstünde gezinen fiyatın ortalamanın üstüne çıktığında veya altına indiğinde ne kadar çabuk tepki verdiğini görüyoruz.

Buradan hareketle hem 3.003 'e temas etmesi ile oluşcak tepkiye ve hemde pek beklenmeyen bir tercih olmasına rağmen aşağı kırılma durumunun da ihtimaline dikkat etmek faydalı olacaktır.





DOLAR - TL  2016 ilk 3 hafta


2016  yılbaşından sonra kısa vade görünüm aşağıda net şekilde görülmektedir. Hangi seviyelerin takip edilmesi gerektiği ve hangi seviyelerin karar verici olduğu resim üzerinde belirtilmiş durumda.


2014 yılı sonunda başlayan hareketin alt bant temasları ve o bölgeden gelen alışları görmekteyiz.
2015 son çeyreğinde alt bant temasları sıklaşsa da aşağı kırılma olmadı. Gelen alışlar ile figürde netleşen kanalımız oluştu. Şuanda 3.066 civarında olan bu kanalın üst çizgisi artık daha fazla anlam kazanmış durumdadır.


Daha yakından bakış ile görünüm bu şekilde. Kısa vade 3.066 seviyesi belirgin.


2016 Yılı ile birlikte içine girdiğimiz kanalı daha yakından görmekteyiz. Bu kanaldan çıkış tarafı orta vade hareketin olası biçimini şekillendirecek.


TL kendi içinde USD'ye karşı bu hareket içinde iken diğer benzeri para birimleri karşısında göreceli olarak sağlam bir duruş göstermekte.


20 Ocak 2016 Çarşamba

Almanya - DAX Endeksi üzerine son görünüm

Almanya - DAX Endeksi



Dax Endeksinin 2003 yılı ile başlayan hareketinde ilgin noktalara değinmek gerekecek. Bunun en büyük sebebi tabi ki son zamanlarda gelişen durumun bazı ihtimalleri gündeme getirmesi.

ilk ilginç resim 12 yıl süren çıkış hareketinin 38.2 fibonacci düzeltme seviyesi 8.489 civarına denk gelmektedir.
Bulunduğumuz bölgeden aşağı kayış bu bölgeyi resimdeki anlamı ile önemli yapmaktadır.





Diğer ilginç resmimiz ise Fibonacci Time Zone üzerinden geliyor. 2003 - 2015 çıkışının içinde ilk işaret edilen bölge tam olaral 2011 eylül ..!  İkinci tarih ise 2015 aralık .
Bu resim DAX için '' zamanın gelmiş olduğunu'' geçen ay göstermiş ....




DAX ve 2008 sonrası çıkış hareketinin görüntüsü. Endeksin şu anda bulunduğu 9350 seviyelerinin aşağı gelmesi halinde olası önemli bölge ile Fibonacci büyük resim düzeltme seviyesinin uyum içinde olduğunu görmekteyiz.


DAX ile ilgili son resmim S&P500 ile olan ilişkisi üzerinedir. Figür konuyu oldukça net şekilde ortaya koymaktadır. Dax , S&P500 'den uzaklaşma dönemleri sonrası sert hareketler ile ''normal''e dönemktedir. 2003 - 2016 arasındaki harekete bakıldığında 2015 yılı son dönemindeki fiyatlamanın düzeltilme gereği açık şekilde ortaya çıkmış.