21 Ocak 2016 Perşembe

DOLAR - TL 2016 Ocak genel görünüm

Aşağıda bahsettiğim 3.003'ün  Önemi hakkındaki yazıdan bir süre sonra gerçekleşen hareket ve oluşan resmin son durumu :


Daha yakın bir görünüm:


Harekete biraz daha geriden baktığımızda şimdilik temkinli olmak için ''sarkma'' diyeceğim hareket devam eder ise olası görünümler daha aşağıda yazının içinde mevcut.




Bu yazının altında aşağıda bahsettiğim ''DOLAR-TL ilk 3 hafta'' notum sonrası 3.022  aşağı kırılırken oluşan ilginç resim üzerinde durmakta fayda görüyorum.

Genel olarak 3.000 civarı alım seviyesi olarak tanımlanırken başka bir açıdan 3.003 seviyesinin anlam kazandığını belirmek isterim.

Peki nedir 3.003 ?

2015 Kasım ayından oluşan gap sonrası harekete göz attığımızda dip seviyeden gelen çizgimiz ile 233 periyot üssel hareketli ortalamanın tam olarak üst üste geldiğini görüyoruz.
Hangi noktada ?    3.003 



Dolar-TL kasım-ocak


Bu pozisyona biraz daha yakından bakalım. Yakından baktığımız figür bize 3.003 seviyesinde oluşan kesişmeyi çok net ortaya koyuyor.
Bir önceki seferde 233 periyot üssel HO altına geldiği halde fiyatın tam çizgi üzerinden tepki verdiğini gördük.
Şu anda ise daha da etkin ve önemli bir durum her ikisinin üst üste geldiği noktada hareketin sonucu oldukça anlamlı olacak.
Bu konuda açık fikirli olmakta fayda var. Tepki gelerek yukarı 3.022'ye hareket etmesi ne mehtemel olsa da aynı ölçüde kırılma ihtimalini de dikkate almak gerekir, çünkü sonuçları etkin olabilir.




Daha yakın resimde ise 233 EMA üstünde gezinen fiyatın ortalamanın üstüne çıktığında veya altına indiğinde ne kadar çabuk tepki verdiğini görüyoruz.

Buradan hareketle hem 3.003 'e temas etmesi ile oluşcak tepkiye ve hemde pek beklenmeyen bir tercih olmasına rağmen aşağı kırılma durumunun da ihtimaline dikkat etmek faydalı olacaktır.





DOLAR - TL  2016 ilk 3 hafta


2016  yılbaşından sonra kısa vade görünüm aşağıda net şekilde görülmektedir. Hangi seviyelerin takip edilmesi gerektiği ve hangi seviyelerin karar verici olduğu resim üzerinde belirtilmiş durumda.


2014 yılı sonunda başlayan hareketin alt bant temasları ve o bölgeden gelen alışları görmekteyiz.
2015 son çeyreğinde alt bant temasları sıklaşsa da aşağı kırılma olmadı. Gelen alışlar ile figürde netleşen kanalımız oluştu. Şuanda 3.066 civarında olan bu kanalın üst çizgisi artık daha fazla anlam kazanmış durumdadır.


Daha yakından bakış ile görünüm bu şekilde. Kısa vade 3.066 seviyesi belirgin.


2016 Yılı ile birlikte içine girdiğimiz kanalı daha yakından görmekteyiz. Bu kanaldan çıkış tarafı orta vade hareketin olası biçimini şekillendirecek.


TL kendi içinde USD'ye karşı bu hareket içinde iken diğer benzeri para birimleri karşısında göreceli olarak sağlam bir duruş göstermekte.


4 yorum:

  1. Piyasanın şubat başında maaş ödemesi için tl ihtiyacını %30 yakin artmış olması. TL üzerinde talep oluşturup kısa vadeder olsa 28 ocakla 15 şubat arası DövüAdsız dedi ki...
    Piyasanın şubat başında maaş ödemesi için tl ihtiyacını %30 yakin artmış olması. TL üzerinde talep oluşturup kısa vadeder olsa 28 odakla 15 şubat arası Dövüş kurlarında düşüş olarak yansıyıp bandın aşağa kırılmasını sağlar mi?

    21 Ocak 2016 23:30

    Lütfen bir robot olmadığınızı kanıtlayın doviz kurlarında düşüş olarak yansıyıp bandın aşağa kırılmasını sağlar mi? Yoksa nakit ihtiyacı kredilere yönelim faiz oranlarını mi yukarıya iter. Özellikle Mart'a oluşacak TL ihtiyacı piyasada ciddi TL ihtiyacı oluşturur mu? Reel de Tl basmakla karşılık oranı düşürmek ayni şey mi? Çok sorduysam kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
  2. Maaş ödemeleri için %30 arış ve TL ihtiyacı biraz aşırı bir tahmin.

    YanıtlaSil
  3. Hocam içimden gelen tüm grafikleri paylastınız, hele tam rica edicektim real rand ve ruble hareketinin tl ile baglantısının fotoğrafını çektiniz ya beni ve bazı yatırımcıları nasıl sevindirdiniz anlatamam, umarım 2003 den beri yasadıgımız baharın tamamen gelişmekte olan ülkelere akan paranın etkisiyle olduğunu anlamıstır bazılarımız, ve yanlız ekonomik basarı ile olmadıgına uyanmıştır...

    YanıtlaSil
  4. Şimdi buna mukabil sizden ricam son petrol krizi 1999 dan bu yana (yada 2003den) korelasyonlu olarak bovespa dolar/real, dolar bazında bovespa ve bist 100 le ve döviz bazındaki birlikte hatta kurları beraber korelasyoslu yayınlayabilirsiniz bu Flow un görüntüsü eş zamanlı oluşu ortaya çıkacaktır, hele. Birde bir baska versiyonda güney afrika ve rusya yı da borsaları ile ekleyebilirsek, bovespa nın 33 binlere realin 4,24 üstüne, rublenin 86 RTSI endeksinin 520 ye dolayısı ile bist100 ünde yönüne yeni olasılık lar karabiliriz, talebimin sonucu ne olursa olsun sizlere minetrarım.. Birde MSCI turkey, Mscı gelismekte olan ülkeler, Mscı Word, ve MSCI asia korelasyon 2003den, mscı brasil ve türkiye yi ayrı korelasyon lu verirsek buda dolar bazında ayrışmayı görmüş oöuruz diye düşünüyorum,
    http://m.tr.investing.com/etfs/ishares-brazil-index çünkü 2003 fiyatından döndü ozaman biz nereye gideriz diye sorgulamak gerekiyor diye düşünüyorum... Saolun

    YanıtlaSil