28 Ocak 2016 Perşembe

Fibonacci İle Bist100 ve bulunduğumuz bölgenin anlamı


Tam olarak bir yıl önce BİST100 92 bin seviyelerinde idi. 2014 yılından başlayan yükseliş hareketi ve sonrasında geldiğimiz bölge fibonacci uygulamaları ile bize bazı görüntüleri netleştirme imkanı vermektedir.

Leonardo Fibonacci-Pisalı LeonardoLeonardo Pisano 1170-1250

Aşağıdaki figürümüz gördüğümüz dip seviyeyi anlamlandırmamız için bir çok fikir barındırıyor. Aynı zamanda bugün itibari ile tam olarak üzerinde durduğumuz 72.866 seviyesi de bu figürün ortaya koyduğu resim ile farklı bir anlam ifade etmeye başlamalıdır.
Geçmiş temaslara da dikkat ederseniz 72.800-73.600  bölgesinin yakın vade BİST100 için en önemli seviyelerden olduğu görülür.
Ayrıca nor edilmeli ki 73.600 bir çok hareketli ortalama ve diğer trend çalışmalarında da öne çıkmaktadır.
Genel olarak şu anda belirmek gerekirse 73.600 üstünde olması BİST100 içöin farklı bir anlam ifade eder. Olumsuz piyasa zemininden uzaklaşmakta olduğumuzda bahsetmek için ilk genel şartımız endeksin 73.600 üzerine yerleşmesidir.
Şimdilik not ettiğimiz 73.600 seviyesine daha sonra değineceğim.




Resim düşüş hareketinin en büyük kısmına daha yakından baktığımızda bize bulunduğumuz dönemde hangi seviyelere hangi anlamlar yüklememiz konusunda fikir vermektedir.
Kısa vade de 72.866 üzerine yerleşen piyasa için yeni bir alan açılacaktır.
Bu noktada kısa vade için 74.400 önceden gelen dikkat çekici seviye.



Yurkarıda ki figüre 02.11.2015 tarihli tepe noktasından gelen düşüş hareketimize ait çizgimiz ile birleştirdiğimizde ise 72.800 üstünde kalan piyasanın görünümü olumlu destekleyeceği açıkca görülmektedir.




Bir başka bakış açısı ise 21.01.2016 tarihli dip ile 72.800 hareketimizin altında kalan dikkat çekici rakamlar.
Burada not etmemiz gereken rakamın 71.150 olduğu çok açık. Olası aşağı dönüşlerde 71.150 daha dikkatle takip edilen bir seviye olmalıdır.




Bir uzak bakış ile bulunduğumuz bölgeyi daha iyi tanımlamaya çalışacağım.
24.03.2003 haftasından sonra BİST100 , USD bazlı çok ciddi bir harekete başlamıştır.
Bu hareket 2007 - 2010 - 2013 yıllarında esas olarak aynı noktada sonlanmıştır.
Bist100 5$ seviyesini aşamamaktadır. Bu noktanın aşılması ileride şu anda tahmin etmemiz çok spekülatif olacak bambaşka alanlar açacaktır. O ortamda sermaye piyasaları şu andakinden değişik büyüklükler ifade edecek.

Bu konuyu sonraya bırakarak , kısa vade bizim için anlamından bahsedersek 2.26$ Fibonacci uygulaması ile çok ciddiye alınması gereken bölgedir. Etkileri kısa vadeli değil orta - uzun vadeli anlamlar taşımaktadır.

Fibonacci nokta rakamları dışında ele alırsa resimde 2.80$ civarında bulunan fibonacci seviyesinin endeksin ''olumsuz piyasa zemini'' için adeta bir değişim bölgesi olduğunu görmekteyiz.




2.80$ altında kaldığı sürece piyasa bakışı negatif bir yapı oluşturacak ve gelen alış dalgaları birer tepki- düzeltme hareketi boyutunda kalacaktır.

Masamızda genel anlamı ile devamlı bulunması gereken bir kaç nottan biri olmalıdır ki ; 2.80$ altında endeks olumsuz piyasa şartları ifade eder.

Resimde 2.80$ üzerine çıkan veya bu bölgeyi aşağı kıramayarak yukarı döndüğü hallerde endeksin ne kadar verimli ve ciddi getiriler sunduğu ortadadır.

Masamızda genel anlamı ile bulunması gereken bir diğer not şudur ki ; 2.80$ üzerine aşağıdan gelere çıkan veya yukarıdan gelip kıramayan endeks ciddi getiri potansiyeli ifade eder.
Bugüne ait dolar kuru ile bu rakam 83.500 civarındadır.




Bist100  için son 13 yıla fibonacci uygulaması ile baktığımızda bize kısa vade için önemli fikirler sunmaktadır.
Endeks bu büyük çıkış hareketini tamamladıktan sonra başlamıştır. Bu büyük bir düzeltme hareketidir.
Endeks bu hareketi bitirdiği seviyeden sonra çok daha uzun sürecek ve yeni yüksekleri hedefleyecek yukarı hareketine başlayacaktır.

Ancak bundan önce bir dip bölgesi yaşaması gerekir. Bu dip rakam olarak neresidir. Bu konuda çeşitli spekülasyonlar yapılabilir.

Dip olması beklenebilecek bir çok seviye üzerinde konuşabiliriz.
Ancak resimdeki 13 yıllık harekete baktığımızda iki önemli rakam dikkatimizi çeker.
73.600 ve 61.189
73.600 seviyesinin altında kaldığımız sürece 61.189 riskimiz mevcuttur.


Bu noktayı kabul ederek genel risk düzenlememizi yapmamız rasyonel olur.

Daha önce 61.189 seviyesinin tam üzerinde endeksin nasıl hareket ettiği büyütülmüş resimde acıkça görülmektedir.
Bu görünümün anlamını şöyle koymamız mümkündür ki  61.189 seviyesi yaşanmadan daha aşağılarda bahsetmek erken bir fikir çalışması olarak kalır.
Diğer açıdan ise USD bazlı endekse baktığımızda bu bölgenin dip olam imkanı hiç yok mudur?
Dolar bazlı olarak kuvvetli bir seviyede olduğumuz muhakkaktır. Bu seviyelerin altına inmek için yeni dalgalar gerekir.


Bu noktada yabancı takas oranı dikkat çekicidir. Çünkü resimde görüldüğü gibi yabancı payı için % 61-62 seviyesi oldukça katı bir bölgedir.

Şu anda bulunduğumuz alan dikkatle takip edilmelidir. Son 10 yıl içinde en büyük dalgalanmalarda dahi bu bölge altına inilmemiştir.




Ancak TL bazlı baktığımızda endeksin yukarı bir hareket için 73.600 üstünde kalma zorunluluğu oldukça açıktır.
Bu seviyenin altında bulunduğumuzda güvenli olan , olumsuz piyasa rasyonelliğinde riskleri yönetmektir.


Ancak masa da şu notumuzu bulundurmak faydalı olacaktır ki ;

73.600 üzerinde tutunması halinde endeksin olumlu bir fiyatlama hareketine başlaması ihtimali için zemin uygundur. Aşağı bir kırılma yaşayana kadar 73.600 üzerinde getiri - risk yapılanması olumlu piyasa zeminine göre yapılabilir.













1 yorum:

  1. Yabancı takas oranı dalga prensiplerine oldukça uygun ilerlemiş, 2007 sonrası muhtemelen ikili zigzag ilerliyor,
    orta vadede yukarı yönde bir (X) dalgası gelecek gibi görünüyor ancak bu çıkışın 68-69 bölgesini geçmesi pek mümkün görünmüyor, önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli desteklerin hemen hepsinin kırılacağını düşünüyorum, grafiğin tamamını göremediğim için rakam tahmini yapmak zor fakat Fibonacci oranlarını ve 2002-2003 yıllarının en düşüğünü (ben bilmiyorum) destek olarak takip etmek en rasyonel seçimdir bence.

    YanıtlaSil