25 Aralık 2015 Cuma

DOLAR - TL : 2016 YILI İLK DÖNEM BEKLENTİLERİ

2016 Yılı ilk dönemi için , Dolar -TL bir tek hedef toptancılığı ile değil oluşan her yeni fiyata göre onu takip eden senaryolar şeklinde izlenmelidir.
Kısa vade her fiyat seviyesi aşağı veya yukarı kırıldığında en yukarıdaki veya aşağıdaki hedeflerin değil aradaki adımlar takip edilmesi faydalı olacaktır.

İlk dönem 2.98 üzerinde veya 2.87 altında kalmak , 3.070 tepe seviyesinin denenmesi veya 2.80 seviyesinin altına gidilmesi ayrı ayrı incelenmelidir.

Genelde toptan bir tek hedefe ''inanmak'' veya o bir rakama göre pozisyon almak dalgalanmalar sırasında sizin davranış biçiminizi zorlamakta ve sonuçta sizin başta öngördüğünüz hedefe gitse bile
sizin aynı pozisyonu korumanızı engellemektedir.

Oysa daha ufak adımları ve olası senaryoları yakından takip etmeniz daha rasyonel davranmanıza yardımcı olacaktır.
Genel olarak uzun ve detaylı açıklayıcı metinler tamamen okunmadan bırakılır ve bazen resmin tam olarak algılanmasını engeller.

Bu sebeple kısa notlar ile olabildiğince şematik bir resim sunmaya çalıştım.
Aşağıda gördüğünüz figürler kavram olarak şu görüşlerimi ifade etmektedir;

2016 İlk dönemi ile Nisan ayına kadar olan dönemi ele alıyorum.  Aynı form daha sonrada devam edebilir ancak şimdiden sonrası için spekülatif çalışmalara gitmedim.




1) Son 5 yılın , iç ekonomik-siyasi , sosyo-psikolojik ve dahi  dış dünyada oldukça hareketli geçtiği düşünülür ise güvenilir bir dönemdir.
2010 Yılından günümüze fiyatlar, 89 günlük Ağırlıklı ortalamanın en fazla %22 'si kadar uzakta bir noktayı görmüş.
Bu dayanak ile 89 Periyot Ağırlıklı Hareketli Ortalama 2.67 'nin %22 fazlası olarak :
3.257 rakamı önümüzdeki yakın vadede görebileceği tepe nokta olmalıdır.
Bu bu fiyatın görüleceği anlamında değildir. Eğer yeni tepelere yönelir ise hangi rakamın ölçülebilir bir hedef olduğu anlamındadır.

2) Fiyatın 3.257 'ye gitmesi için yönelim gerekir ki bunun ilk şartı bir önceki tepenin geçilmesi yani 3.070 üzerinde seviyelere fiyatların oturması şarttır.
Bunun anlamı nedir ?

Eğer bir gün Dolar-TL 3.070 üzerine yerleşir ise o dönemde bir çok kaynaktan ölçülemez ''fikirler'' ile çok farklı hedef fiyatlar duyacaksınız. İşte bu durumda 3.257'nin ölçülebilir anlamlı bir rakam olduğunu ve o noktaya gitmesinin ''abartılı felaket senaryosu'' olarak değil uzun yıllar içindeki ''makul hareketi'' olarak ele alabilirsiniz.

3) 3.070 seviyenin geçilmesi aynı zamanda bir çok teknik analiz formu ile yukarı bir hareketi de destekler olacaktır.

Ancak bu seviyenin geçilmesi üzerine alınacak spekülatif pozisyon riskler taşır. Buna dikkat etmek gerekir. Her yöneliş '' bu sefer çok gider'' enformasyonu ile tansiyona sebep olacaktır.
3.070 seviyesine yöneliş ile ilgili ilk sinyalimiz yaklaşık 2.98 fiyatının üzerine yerleşilmesi olacaktır.

2.98 üzerinde kapanışlar özenle takip edilmesi gereken noktalardır.
Yukarı doğru olasılıkta önce 2.98 ve sonra 3.070 ve tepede 3.257 elimizdeki rakamlar.
Aşağı doğru daha rahat piyasa şartlarında ise ne olabilir ?

4) Yaklaşık olarak 2.87 seviyesinin altına yerleşen Dolar-TL bir süredir devam eden hareketin alt bandının kırılmasını ifade eder. Ki bu ihtimalde 2010 yılından gelen bandın üstüne temas etmesi çok uzak bir olasılık olmaz bu seviye de ; 2.75 'dir.

5) Dolar-TL olası aşağı hareketinde nereye kadar gidebilir ?
Bu durum bize son 5 yılda ortalamanın çok fazla altına gelmediğini gösterir ki bu noktada 2.67 civarı olan ortalama rakamı not edilmelidir.


6) 2016 Yakın dönemi için bu hareketler iki uçta kalırken acaba yatay ve daha stabil piyasa şartlarında Dolar-TL hareketi nasıl olabilir ?


Stabil ama yukarı doğru harekette 2.98 üzerine çıkılır ama 3.070 geçilemez. Bu durumda hareket kendini tekrar eder ve 2.98 aşağı kırılarak yeni bir form arar.


7) Stabil aşağı doğru harekette ise 2.87 aşağı kırılır ve 2.75 seviyelerine yönelir ama o noktalara yaklaştığında alıcılar kuvvet kazanır ve 2.98 'e kadar alıcı bir piyasa oluşur.









Bu arada kısa vade döviz sepeti görüntüsünü not edelim.

Döviz sepetinde görüntü oldukça ilginç bir duruma dönüştü.
55 Periyot HO ile Rus uçağının düşürülmesi sonrası başlayan trend çizgisi 3.070 civarında .
Fiyat 3.045 civarında gelişirken 3.030 en kritik seviyelerden biri.
Fiyat 3.030 altına inerse yeni bir satış dalgası olur.
Yukarı hareket için ise 3.070 üzerine yerleşilmesi şart.







8 yorum:

  1. Hocam analizleriniz çok kıymetli,teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  2. Emek vermişsiniz, tesekkurler.

    YanıtlaSil
  3. Aytun bey, degerli calismalariniz icin cok tesekkurler..boylesine yalin ve anlasilir analiz uslubuna sahip cok az insan var tr'de..bunlardan biri de sizsiniz, tekrar tesekkurler.

    YanıtlaSil
  4. hocam ziyadesiyle istifade ediyoruz, sağolunuz..

    YanıtlaSil
  5. yalın anlaşılabilir güzel anlatım emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. FX piyasası genel olarak çok hızlı gelişen-volatil ve dünyanın en riskli piyasasıdır, her şeyden önemlisi kişinin psikolojisi ve maddi kapasitesinin uygun olması olmazsa olmaz bir şarttır ve bunu bilerek bu piyasaya gerekli donanımları elde ederek girmelisiniz... fiyatlarda belli bir sıkışma durumunda, bu volatil durumu kullanabilen profesyonel yatırımcılar ciddi fırsatları yakalayabiliyorlar... İyi bir Analist trendi ve fiyat sıkışmalarını iyi görendir... Elbette yatırım ürünlerinde ki büyük fiyat dalgalanmaları iyi görülmelidir bunu için birçok (Elliott, Gann, Fibonacci Levels gibi..) teknik method ve Algoritmik Trading denen yöntemler mevcut... Dünya Ortalamasına göre FX üzerinden kazanç konusunda maalesef sınıfta kalmış durumdayız... bunun altında ülkemize has bir yatırımcı profili var, genel olarak Türk tipi Trader profili aceleci ve panik olduğunu söyleyebiliriz... bunlardan daha da önemlisi FX piyasasında iyi bir trader olma şartı olan piyasa analizi (Temel veya Teknik) yapmanın dışında, Risk analizi ve Para yönetiminden bir haber oluşumuz ayrı bir değerlendirme konusudur... Ben özel olarak müşterilerime çok katmanlı bir trader olabilmenin eğitimlerini bir çok kurum altında verdim, ve Türk yatırımcı profilini çok iyi bilmekteyim... örnek olarak 2015 in 1 kasım seçimleri gerçekleşmeden önce bile USDTRY nin 3 seviyesini göreceğini ben dahil bütün dünyanın en büyük trader ları, kurumsal dev yatırım şirketleri bunu her yerde deklare etti... bir ürünün trend yönündeki hareketinde uzun vadeli yatırımcı ile kısa vadeli (scalping) yatırımcı arasında stratjik fayda farkı vardır ve hiçbir şekilde analizden anlamayan birisi dahi sadece risk ve para yönetimini bilse dahi para kazanmaması içten bile değildir... ama önemli olan siz nasıl bir yatırımcısınız ve FX e nasıl yaklaşıyorsunuz? genel tipik yatrımcı profilimiz bu konuda çok sıkıntılı FX e kumar gözüyle bakanlardan tutunda, yatrımın bir çok alanında hemen gireyim hemen kazanayım mantığı olduğundan bu işi bir yan gelir gibi görenlerin kaybettiğini söyleyebilirim... Trader meselesi ciddi bir uzmanlık ve emek isteyen bir konudur... sadece teknik analiz yöntemiyle yaklaşanların da bu piyasada hatalar yaptığını görüyorum... FX yada başka bir platformda yapılan yatırım konuları ciddi anlamda komplex bir yapıdır... öncelikle bu işe girenler şunu bilmelidir ki bu süreci en az kayıpla atlatılması gereken 1 yıllık bir süreç vardır (tabi bu o yatırımcının piyasayla olan ilişkisine bağlı bir süredir bu 3 ay olur 1 yılda) eğer siz girdiğiniz ilk haftanın ilk 10 işleminin 7 sinde kaybediyorsanız bu işe biraz daha fazla eğitsel anlamda kendinizi tamamlamanız gerekir bu süre sonunda gine 10 pozisyondan 6 inde kaybediyorsanız gine eğitim ve bilgi peşine koşmalısınız, gerekirse ben ve benim gibi SPK lisanlı yatırım uzmanlarından destek almalısınız...

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim , sağolun ..

    YanıtlaSil