1 Şubat 2016 Pazartesi

BİST100 ; USD - EURO - DÖVİZ SEPETİ VE ALTIN/ONS BAZLI GÖRÜNÜM

Bist100 , TL bazlı olarak oldukça önemli seviyeler etrafında fiyatlanmaktadır.
Bulunduğu bu zeminin göreceli karşılığını bilmek faydalı olacaktır.
Aşağıda USD,  EURO , DÖVİZ SEPETİ  ve ALTIN - ONS ile olan ilişkisi hakkında son durumu bulacaksınız.







Bist100 ,  USD bazlı son bir yılı gösteren figürümüz bulunduğumuz seviyenin anlamı konusunda çok net bir görüntü vermektedir.

Bist100 tam olarak 1 yıldrı devam eden aşağı trend çizgisini yukarı doğru kırma çabası içinde bulunmaktadır.
2 Kasım seçim sonuçları sonra gap bırakarak çizgi üzerine çıkması kalıcı olamadı. Daha sonra aralık ayında da denemeleri olsa da başarılı bir tutunma yaşayamayan endeks 2016 ocak ayının son günlerinde trend üstünde kalabilmek için mücadele vermektedir.
Kısa vade için 2.40 üzerinde tutunma çabası bu anlamı ile önemlidir.



Bist100  usd bazlı 2015 - 2016


Diğer taraftan bulunduğu önemli seviye 55 Günlük HO tarafından da teyit edilmektedir.
55 Günlük HO 2.51 seviyesinde , endeks ise 2.48 ile hareketli ortalamanın üzerine çıkabilmek için gereken kuvvete sahip mi ?  Bu sorunun cevabı orta vade endeks görünümünde önemli olacak.
Trend çizgisi üzerinde kalması ilk olumlu sinyal olmakta , geri çekilme olmaması bu anlamı ile önemlidir.

Daha önce 55 HO üzerine çıkışlarda hareket tarzı ise oldukça açık görülmektedir.
Hareketli Ortalama üzerine çıkışta fiyat bir süre daha yukarı devam etmekte. Daha önceki çıkışlarında 55 HO üzerine çıkıp trend çizgisinden döndüğü halde hem ortalama üstüne ve hemde trend çizgisi üzerine çıktığı durumlarda getirisi oldukça yüksektir.

Şu anda Endeks bu anlamı il oldukça kritik bir seviyenin etrafındadır. HO ve Trend çizgisi aynı andan kırılır ise hareketin devam etme ihtimali çok yükselir. Aksine fiyat yeniden trend çizgisi altına döner ise aşağı doğru bir geri  çekilme başlar.
Bu noktada USD bazlı  2.40$  seviyesi karar verici noktadır. Üstünde ve altında geçen fiyatları bu önemi ile değerlendirmek faydalı olacaktır.



Bist100 usd - Hareketli Ortalama 55


Daha geniş bir açıdan baktığımızda ise endeksin USD bazlı orta vade fiyatlardan uzaklığı görülmektedir. Bist100'ün olumlu piyasa ortamında 2.74 ve 2.91 Usd hedeflerine yönelmesi beklenir. 
Ancak bunun için 2.20-30 seviyesi altına gelinmemesi gerekir. Aşağı riskler 2.75 usd üzerine yerleşmediği sürece devam etmektedir.



USD BİST - 2013-2016





Diğer taraftan Euro bazlı Endeks 2.10 Euro civarında tutunmayı başarırken aynı zamanda usd bazlı olduğu gibi trend çizgisi üzerinde fiyatlar gördü.
Aylık kapanışın bu noktada olması ise ayrıca ilginç bir durum.
Ancak aşağıda figür bize acıkça göstermektedir ki 2.70 Euro seviyesi üzerine yerleşmedikçe endeks için ağır risk ortamı devam edecektir.

Olumlu piyasa zemininden bahsedilmek için endeksi 2.70 Euro fiyatının üzerinde görmemiz önemli bir şarttır. Bu noktadan hareketle orta vade beklentiler için bu rakamın üzerinde tutunma beklenmesi gerekir.
Çünkü 2015 Ocak ayından trend çizgisi üzerinde trend oluştursa bile o seviye geçilmeden aşağıdaki riskler bertaraf edilemez.

BİST100  -  EURO bazlı 2015-2016


Her iki kur için oluşan görüntü doğal olarak Döviz Sepeti bazında da yansımakta.
2 kasım seçim sonuçları ile oluşan gap dışında 2015 ocak ayından gelen alçalan trendimiz üzerinde ilk fiyatlar 2016 ocak ayı sonunda görüldü.

İlk olumlu sinyal olmasına rağmen kısa sürede tutunamadan geri dönem riski içinde bulunduğumuz olumsuz piyasa zemini içinde oldukça kolaydır. Risklerin nisbi olarak alazdığından bahsetmek için 2.84 rakamının üzerinde olmamız gerekir ki o seviyeden şu anda oldukça uzaktayız.

Orta - uzun vade için ise 2.84 rakamı üzerinde okumalar çok önemli.





BİST100 DÖVİZ SEPETİ



Ağaşıda ise 2.20 rakamı olukça net bir görüntü vermekte.
Bu açık riskin fiyatı durumunda , endeks 2.20 altına gelme tehlikesini barındırmaktadır.
Bu göz önünde tutularak kısa vade olumlu sinyal şimdilik oldukça ihtiyatla değerlendirilmelidir.



Bist döviz sepeti





Kurlar yanında endeksi başka bir açı ile değerlendirmekte fayda olabilir.
Altın- Ons.
Altın fiyatları dolar bazlı olarak uzun süredir devam eden aşağı hareketinde 1030 Usd üzerinde tutunma çabasını sürdürüyor.
Bist100 ise altın fiyatlarında usd bazlı bu geri çekilmeden görece faydalanmış durumda.
Çünkü Bist100  TL ve Döviz bazlı aşağı hareketi esnasında Altın-Ons ilişkisi olarak orta vade olumlu durumunu devam ettirmekte idi.

Ancak 2011 yılından gelen yukarı hareket 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılı sonu ve 2016 yılı başında trend çizgisi altına kaymalar ile riskli bir görüntüye sahip olmuş durumda.
Şu anda endeks Altın-ons$ * 65  seviyesinde ancak 64 civarına denk gelen trend çizgisi ile 68 civarındaki 55 HO arasında sıkışmış durumda.

Bunların hangisine yöneleceği oldukça önemli çünkü HO üzerine çıkış olumlu fiyatlama sinyali olurken trend altında fiyatlar ise olumsuz piyasa ifade edecek.
Tabi bu noktada şunu belirtmem gerekir ki bu figür sadece Altın-ons ile Bist100 arasındaki çarpan ilişkisi yani her ikisi de yukarı giderken her ikisi de aşağı gidebilir. Bu bir birlerine görece durumlarını göstermektedir.



Bist Altın-ons ilişkisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder