2 Mart 2016 Çarşamba

3 Dünya Savaşından Haberi Olmayan MSCI Endeksi...!

MSCI TÜRKİYE

Son aylarda devam eden olumsuz haber akışı ve gergin konjonktür ile endeks seviyelerini uyumsuz gören yaygın bir izlenim bulunmakta.

09.03.2016 Tarihinde son durum :  Dikkat !

2013 Mayıs ayında başlayan aşağı trend içinde önemli bir seviyenin tam üzerindeyiz.

Fiyat = 200 Periyot  Hareketli Ortalama

Fiyatın hareketli ortalama üzerinde olması olumlu piyasa ortamını ifade eder. 




2015 Yılbaşından başlayan aşağı harekette ise fibonacci düzeltme seviyelerinin ilki  43 seviyelerinde..


Uzun vadeli yukarı hareket için ise  '' GOLDEN CROSS'' için daha vakit var. Bu hareket gerçekleştiğinde MSCI Türkiye Endeksi farklı bir görüntü alacak....





2 Mart Tarihli  MSCI notu :

MSCI endeksi üzerinden ve Gelişmekte olan piyasalar üzerinden kontrol etmekte fayda var.

Başta Çin olmak üzere 2015 yılında gelişmekte olan piyasalardan yoğun bir para çıkışı yaşandı.
2016 yılının ilk ayında ise benim görüşüm bu para çıkışı zirve yaptı.

Çin , Brezilya , Güney Afrika , Rusya .. tüm bu ülkelerin hem para birimleri ve endeksleri üzerinde satış baskıları ve volatilite görüşüm odur ki ;

20106 yılı ocak ayında bu satış baskısının kötü dönemlerinden biri yaşandı ve şubat ile birlikte aslında para çıkışından çok yeni fiyatlamalar görülmeye başlandı.

Bu zaman zarfında BİST100'de konjonktür ve haber etkisi ile satış beklenen bir çok dönem tam tersi alıcılar ile karşılaştı.

Aşağıdaki figürde Mayıs 2013 tarihinde başlayan Türkiye satışları ve gelinen son durum gözükmektedir. Dikkat edilir ise ocak ortasında 33 seviyesini gören endeks daha sonra gelen tüm olumsuz haber ile birlikte yukarı hareketine devam etmiştir.

Ki aynı davranışı diğer gelişmekte olan piyasalar endeksinde de görmekteyiz.



MSCI TÜRKİYE

Yukarıdaki figürde 2015 ocak ayı ile birlikte başlayan Türkiye satış sürecini tam olarak bir yılın sonunda geldiği dip seviyeden sonra gelişen fiyatlama oldukça net.

Not edilecek başka bir konu ise 200 periyot HO ile fiyat arasında ilişkide 2013 tepe noktasında ortalamadan uzaklık ile dip seviyeyi gördüğü ocak 2016'da ki uzaklık ilgi çekici.
Her ikisinde de 200 periyot ortalamadan çok fazla uzaklaşma sonucu oluşan hareket mevcut.

Bu noktada Türkiye endeksi 2015'de devam eden düşüş çizgisinin tam üzerinde bunun üzerine çıkması ve tutunması halinde orta vade 200 HO hedef haline gelecektir.




Bu sebeple yakın dönemde Bist100'ün bu çizgiyi kırması halinde oluşacak dönemi not etmek gerekir. Ancak bu seviye geçilemez ve geri dönüş yaşanır ise bir önceki dip seviyesinin de altına giden yeni dipler benim görüşüme göre çok mümkün değil ama bu dahi bir ihtimaldir ve bir risk olarak not edilmelidir.

MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler 

Bu arada diğer gelişmekte olan piyasalar açısında da görünümün benzerliği ortadadır.
Türkiye'den farkı endeks 200 periyor HO'sına daha yakındır. Düşüş çizgisi kırıldığı anda 200 HO yakın hedef olacaktır. Ki bunu %50 ve %61.8 Fibonacci düzeltme seviyeleri hedef olarak takip edecektir.


Türkiye ve diğer gelişmekte olan  piyasalarına beraber baktığımızda ise 20 ocak tarihinden sonra Türkiye'nin görece olumlu ayrışmasını izliyoruz.

Oysa bu dönem Türkiye ile ilgili konjonktürel haber akışının en kötü olduğu, Rusya ile savaşa girildiği ve hatta dahi;

3.Dünya Savaşının çıkma ihtimallerinin ciddi ciddi makalelere konu olduğu dönemdir.
Ancak yukarıdaki figürün bu olanlardan hiç haberi olmamış sanırım..! 


2015 başından itibaren Türkiye'ye gelen satışın görüntüsü budur.
Bu satış dalgasının son bulduğundan ve çıkışların sona erdiğinden bahsetmek için 40 seviyesinin üzerine yerleşmesini görmek gerekir. Yoksa hareket bunu yapamaz ise aşağıda bir önceki dip seviyelerine dönme ihtimali ben katılmıyor olsam da ihtimallerden biridir.



Türkiye endeksinin kısa vade son durumu yukarıdaki gibidir ki karar seviyesinde olduğumuzu gösteren açık bir resimdir.



MSCI Türkiye endeksinin 38 seviyesi üzerinde kalması çok önemli. 38 altında kaldığımız sürece olumsuz piyasa zemini baskın olacaktır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder